Kjente kokker

Selv om Norge er et lite land, har vi vunnet flere medaljer i internasjonale kokkekonkurranser. Forrige gang en nordmann løftet trofeet i Bocuse d’Or var i 2015, og da var det Ørjan Johannessen som sikret seieren. Johannessen kommer fra Hordaland, der han vokste opp ved Bekkjarvik Gjestgiveri. Han prøvde flere ganger å vinne Bocuse d’Or, og lyktes endelig i 2015.

Fransk kokkekunst

Frankrike blir ofte framhevet som et av verdens beste kulinariske nasjon, og herfra kommer blant annet kokken Paul Bocuse, grunnleggeren av Bocuse d’Or. Paul Bocuse er en av verdens beste nålevende kokker, og han var også en av de første kokkene som ble kjendis utenfor restaurantenes verden. En annen fransk kokk som nyter store respekt internasjonalt er Guy Savoy, som eier fem restauranter i Paris.

Internasjonale kokkekjendiser

I dagens verden kan man også bli kokkekjendis gjennom å være på TV, noe blant annet Jamie Oliver oppnådde. Han ble kjent som ”den nakne kokken”, men har også skrevet kokebøker, deltatt i TV-programmer, og han driver restauranten Fifteen i London, som lærer opp vanskeligstilte ungdommer. De fleste kjenner navnet Gordon Ramsay gjennom hans TV-show, også han en kjendiskokk i verdensklasse.

Kinesisk kjendiskokk

Kinesiske Joyce Chen ble født i 1917, og bidro blant annet til å gjøre nordkinesisk mat populær i USA: Hun oppfant også den flate woken og den første wok-sausen på flaske.